Chilipulver

Chilipulver

Så kom dagen hvor chilierne var klar til at blive høstet. De er af typen “ghost pepper” (Naga Bhut Jolokia) deres styrke ligger på op til 1.000.000 på scoville skalaen. I en periode var det verdens stærkeste, ind til man selvfølgelig fandt en der var stærkere. De har groet i min kærestes vindue her på Vesterbro i knap et år, og deres styrke har ledt til et par spørgsmål om, hvordan de skulle bruges, for det er ikke den type man lige smider et par stykker af ned i en wok. Men chilipulver virker som en god ide, det gør det nemmere at dosere, og giver dem også en god holdbarhed.

Høst chilierne, de skal være helt modne og det gør ikke noget at de så småt er begyndt at tørre lidt på planten. Vask chilierne og skær top og spids af og rens kernerne ud. Det letteste er at dele dem i 2 på langs. Læg dem ud på en rist med bagepapir på og tør dem i ovnen ved 40-45 grader, ovnen skal gerne stå på klem så der er god ventilation og fugt nemt kan komme ud. Når de er tørre bliver de helt sprøde og kan nemt brækkes i småstykker når man rør ved dem.

Tørretiden afhænger af hvor store og tykt kødet på chilierne er. Vores er ret små og tynde i kødet, så det tog ca. 1,5 time. Men hvis det er store chili så kan det godt tage nogle timer. Det er en god ide at tjekke dem jævnligt og som minimum en gang i timen.

Når chilierne er færdige og helt sprøde knuses de i en morder til et helt fint pulver, som nu kan opbevares i et lille tæt krydderiglas – Jeg fandt en lille krydderidåse, som jeg engang har købt på loppemarkedet og den passede rigtig fint til vores lille portion chilipulver.

(Advarsel: Hvis du ligesom os har med meget stærk chili at gøre, så kan støvet mens du knuser de tørrede chilier godt genere dine luftveje, jeg fik i hvert fald nyst en del efterfølgende.)

Vores chili er meget små, men ekstremt stærke, så på trods af der egentlig ikke kom den store mængde chilipulver ud af det, så kan den helt sikkert godt holde et stykke tid med den styrke de har.

Alternativer:
Chili kan tørres på flere måder, hvis man ikke har travlt kan man hænge dem på en snor, og så ellers bare vente – der dog den ulempe at der kan gå svamp i. Man kan også tørre dem i en dehydrerings- eller tørremaskine, hvilket virker super smart, men man skal nok have et ret stor behov, før end det kan betale sig at investere i en sådan en.

Chili kan også knuses på flere måder, man kan eksempelvis bruge en kaffekværn – skal nok ikke være den man bruger hver morgen til kaffen, men mange har en kaffekværn som kun bruges til krydderier.

Fun fact:
På wikipedia har jeg læst at man i det nordøstlige Indien bruger dem til at holde vilde elefanter væk med, så husk at bruge handsker når du skal rører og skære dem.

0 KOMMENTARER

Skriv en kommentar


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *