bryllupskage

For 2 uger siden blev Trine og Janus gift!! Sikke en fin dag og sikke et fint brudepar. I anledning af deres store dag havde jeg kastet mig ud i, mit til dato, største kageprojekt. Et sjovt projekt med masser af planlægning og test-bagninger, for jeg skulle jo finde den helt perfekte smag – og en frosting, der ikke smeltede hvis nu det blev alt for varmt. Jeg havde generelt mange krav til mit kageprojekt – Trine og Janus havde derimod stort set ingen :)

bryllupskage-par

For mig var der vigtigt, at det var en kage, der kunne laves på forhånd eller som minimum dagen før, for jeg skulle jo også med til brylluppet som gæst, og ville gerne undgå alt for meget stress.

Det var også vigtigt, at kagen smagte godt – det lyder nok ret banalt, men jeg synes ofte at pynt som fondant eller andre former for sugar-paste er for sødt og ødelægger lidt af smagsoplevelsen, så min frosting skulle smage godt og ikke bare være hvinene sød. Derfor tog jeg udgangspunkt i en smør-creme som Mia og jeg i sin tid lavede til nogle hindbær-cupcakes – fordelen ved den frosting er nemlig også, at æggehviderne får den til at stivne og give den en lidt sprød overflade, som gør den mindre porøs end f.eks. flødeskum eller traditionel smørcreme, der kan smelte. Ulempen er, at der skal en del mere flormelis i, som gør den meget sød, så derfor tilsatte jeg helt fint revet frisk kokos og fint revet hvid chokolade. For på den måde kom min frosting til at smage af andet end bare sukker.

Ingredienslisten er til 1 kage, så da jeg lavede kagerne lavede jeg dobbelt op. For at lave hjerteformen skal man bruge en kvadrat og en cirkel – eller 2 halve cirkler. Så det første trin var at bage lagkagebundene – jeg har brugt en opskrift med citronskal og hakkede mandler, som også er lidt højere end dem jeg plejer at bage, for på den måde fik kagen lidt mere fylde. De hakkede mandler gør også at kagen får lidt mere bid og at man har noget at tygge på.


2 kager til ca. 50 personer
2 dage

3 runde bunde (1 kage)

  • 3 æg
  • 250 g. sukker
  • 125 g. mel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. Vanillesukker
  • 90 g. hakkede mandler
  • Skal fra 1 citron

3 kvadratiske bunde (1 kage)

  • 4 æg
  • 333 g. sukker
  • 167 g. mel
  • 1,33 tsk. bagepulver
  • 1,33 tsk. Vanillesukker
  • 90 g. hakkede mandler
  • Skal fra 1,5 citron

Hindbærcreme (1 kage)

  • 600 g. frosne hindbær
  • Saft fra 2 lime
  • 2 dl. sukker
  • 8 dl. fløde
  • 2 pk. mascarpone
  • 4 spsk. flormelis
  • 4 tsk. Vanillesukker

1 protion frosting (til 1 kage)

  • 250 g. blødt smør
  • 200 g. philadelphia (original – ikke light)
  • 50 g. æggehvider
  • 900 g. flormelis
  • 200 g. fint revet kokos
  • 100 g. fint revet hvid chokolade

Hindbærpulver (frysetørrede hindbær)


Først piskes æg og sukker godt, dernæst vendes mel, bagepulver, vanillesukker og citronskal i dejen og den fordeles i 3 forme som drysses med en håndfuld hakkede mandler. Bundene bages i 20-25 min ved 180 grader. Jeg havde valgt at ligge et stykke bagepapir i bunden af formene, for at gøre det lidt lettere at få bundende ud af formene. I alt skulle der bages 6 runde bunde (21 cm i diameter) og 6 kvadratiske bunde (21 x 21 cm).

Da de var klar skar kanterne af så de blev præcis lige store og passede med 20×20. De runde bunde blev også skåret over på midten så jeg kunne sætte dem sammen som hjerter.

bryllupskagebunde

Dernæst lavede jeg hindbærcremen – dvs. jeg havde lavet en hindbær-puré om formiddagen, så den stod klar på forhånd. Den består helt enkelt af frosne hindbær, der bliver kogt med sukker og lime. Når det koger skal det som minimum simre i 10 minutter. Herefter sigtes de små hindbærkærner fra så man har et helt fint koncentrat, ca. 2 dl. Cremen laves ved at piske fløden til flødeskum, hvorefter mascarponen tilsættes sammen med flormelis og vanillesukker. Når cremen er jævn tilsættes hindbær-puréen, og det hele piskes til en fin jævn lyserød creme, der smager kraftigt af hindbær.

Nu skal kagen samles, det er ligesom en almindelig lagkage – jeg tilsatte ydermere friske hindbær til det nederste lag creme. Det som man skal fokusere på når man lavere en lidt større kage er, at den bliver “bygget” stabilt. Det er vigtigt at cremen bliver helt jævnt fordelt, således at det næste lag ikke bliver skævt, især når den som denne bliver bygget op at flere dele som ikke hænger sammen på anden vis.

bryllups-lagkage

Når kagen er samlet helt sættes den på køl, og så skal der laves frosting. Kagen må godt stå lidt før den smøres op, for den kan godt falde lidt sammen og sætte sig lidt, og det er nemmere at håndtere inden den bliver smurt op, og pyntet, for så risikerer man den revner.

Frosting/glasur: Først røres blødt smør og philadelphia godt. I en anden skål piskes æggehviderne stive med et par skefulde flormelis, og de 2 masser røres sammen. Herefter tilsættes ca. halvdelen af flormelisen, pisk til massen har fået en god fast konsistens, nu vendes kokos og hvid chokolade i. Herefter tilsættes flormelis lidt af gangen, og den færdig piskede frosting sættes på køl ca. 30 minutter.

Herefter fordeles frosting på kagens top, gerne så lige som muligt, siderne smøreres også op, således at kagen er “lukket helt inde” (billede 6 herover). Resten af frostingen, skal ligge på køl i et par timer i en lufttæt pose, så den kan få den helt rigtige temperatur, der gør at den kan sprøjtes på og at man kan lave roserne på siden af kagen. Imens får frostingen, som kagen nu er smurt op med mulighed for, at “tørre” danne en “sprød” overflade. Jeg ventede ca. 8 timer med at fortsætte til næste trin.

Næste trin er rosene på toppen af kagen. Jeg havde lavet nogle stencils med roser i karton, og dem brugte jeg så til at lave de pinkfarvede roser på toppen af kagen med. Det pinkfarvede pulver er knust frysetørrede hindbær – jeg har set, at man kan købe det knust flere steder, men jeg knuser det nu altid bare selv. Her er det vigtigste at få stencils’ne til at ligge helt flat på kagen, så der ikke er alt for mange ujævnheder. Det kan være lidt lettere hvis de stencils man bruger er lidt mindre og man evt. kan gøre det af flere omgange.

bryllupskage-pynt

Som det sidste blev der sprøjtet roser på siderne af kagerne, det kræver lidt øvelse, men det vigtigste er at man holder sprøjteposen så stille som muligt og laver små runde bevægelser. Det kræver også at man har den rigtige type tylle – jeg brugte en Wilton 1M. Man kan finde flere guides til hvordan man sprøjter roser på youtube. bl.a. denne video

Denne frosting er dog lidt følsom i forhold til temperaturen, den må ikke blive for varm. Så det gælder om at være hurtig når man først er i gang. En anden udfordring var at jeg havde tilsat kokos, som på trods af jeg selv rev det på mit fineste rivejern, gav frostingen en struktur der gjorde at man skulle bruge lidt flere kræfter end hvis det f.eks. var flødeskum. Men resultatet blev en kage som have en fin råhvid frosting der stivnede og gjorde kagen så stabil at den nemmere kunne transporteres og holdt formen helt uden problemer.

bryllupskagen

2 replies
  1. Jesper
    Jesper siger:

    Du er sgu så sej, Mutti! Du skulle have lavet vores kage også :)

    Hvornår må jeg være smagsdommer for dine nogle af dine madprojekter ;)

    Kram

    Svar
    • Gitte
      Gitte siger:

      Hej Jesper,

      Tusind tak! Det var nu også lidt af en mundfuld :) Vi må lige se på det der med at blive smagsdommer, måske kan vi nøjes med at mødes til noget middag.

      Knus

      Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *