Sushi

For mange er sushi både eksotisk og en anelse skræmmende – ikke bare at spise men også at tilberede. Men faktum er, at sushi både smager fantastisk men også er ret nemt at lave. Er man heller ikke god til at spise med pinde, så er der samtidig også noget forførende ved at indtage sushi med fingrene – så det er helt tilladt.

Fisken, der anvendes til sushi, bør købes i god tid og fryses ned inden den anvendes. Dette skyldes, at fisken kan indeholde bakterier, som man kommer til livs ved at den dybfryses. Rent faktisk kan man også i bl.a. Bilka nu købe fisk til sushi på frost, der er skåret i rette størrelse og af forbavsende god kvalitet.


1 time

  • Frisk fisk
  • Immiteret krabbekød (Surimi)
  • Grøntsager
  • Sushi-ris
  • Tangplader (Nori)
  • Fritterede tofulommer (Inari)
  • Wasabi
  • Soya
  • Risvineddike
  • Syltede ingefær

En af hovedbestanddelene i sushi er risen, som koges med godt halvanden del vand til én del ris. Risen koges i 12 minutter, hvorefter den trækker i gryden yderligere 12 minutter. Den kogte ris overhældes med en dressing bestående af 5 spsk. risvineddike, 3 spsk. sukker og 2 tsk. salt til 500 g ukogt ris. Herefter hældes risen i en skål og stilles til afkøling et par timer, inden den færdige sushi tilberedes.

Når den færdige sushi skal tilberedes, så bør dette foregå med fugtige (men ikke våde) fingre, for at undgå risen klæber mere til fingrene end højst nødvendigt. Bruges for meget vand kan risen ikke trykkes sammen.

Maki-ruller er nemme og hurtige at lave, når man én gang har lært den grundlæggende teknik. Maki kan fyldes med både krabbe, rejer og strimler af fisk kombineret med friske grøntsager som agurk, forårsløg, avocado og grønne asparges. Laksesalat er også velegnet til maki – ikke mindst til dem, der ikke er så begejstret for rå fisk.

Læg et ark noritang på en bambusmåtte med den skinnende side nedad. Fordel afkølet sushi ris i et tyndt lag over godt halvdelen af arket og lad  den øverste del være fri. Lav en fure i risen på langs nederst på arket. Fordel en smule wasabi (en speciel stærk pasta, også kendt som japansk peberrod) langs furen i risen. Læg et udvalg af strimler af fyld ovenpå wasabien. Løft kanten af bambusmåtten og rul sushien stramt  ved at starte nærmest dig selv. Rullen ”limes” ved at fugte den frie kant, inden man lukker rullen helt sammen og presser den enten rund eller firkantet.

Trim enderne med en skarp fugtig kniv og skær rullen ud i passende mundrette bidder.

Sushi - maki

Udover maki er nigiri også en populær sushi, hvor frisk fisk skæres i 2-3 mm tykke skiver og anrettes på toppen af en oval risbolle.

Form en spsk. sushi ris til en oval, der er en anelse mindre end fiskens udskæring. En anelse wasabi kommes på risen og et stykke fisk presses forsigtigt fast. Der er en fordel at forme risen med én (let fugtig) hånd, da man så har den anden fri til at tilføje wasabi og fisk.

Skulle man undervejs løbe tør for ris, så spiser japanerne også rå fisk, på samme måde som vi spiser tartar. Eventuelt overskydende fisk og grønsager serveres her blot udskåret – uden ris og tang – hvilket kaldes sashimi.

Sushi anrettes og serveres med soya, der hældes i en lille skål og eventuelt blandes med wasabi. I stedet for soya kan sushi og dyppes i chilimayo, der består af mayonnaise (eller fromage frais), der røres med sød chilisauce og citronsaft – almindelig stærk chili kan også tilføjes for lidt ekstra spark.

Til den søde tand, kan sushi også anvendes som dessert. Her anvendes fritterede tofulommer, der blot fyldes med ris.

God fornøjelse – og velbekomme!
3 replies
    • Michael og Sebastian
      Michael og Sebastian siger:

      Well, practice makes perfect.
      Actually I have to admit, that despite it is definitely not the first time making sushi, it has never turned out better than these.

      Svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] fantastisk både på rugbrød, franskbrød, som forret med lidt godt flute til, i sandwich eller i sushi som fyld i en maki-rulle. Mulighederne er ubegrænsede, så det er bare om at lade fantasien få […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *