De sidste mange år har jeg hygget mig med at lave julekonfekt, og nogle år har det i den grad også taget overhånd – for jeg er god til at finde på nye ting der lige skal afprøves, men i år fokuserede jeg på klassikerne.
Et par timer
—
- 200 g. marcipan
- 75 g. Lakridsmarcipan (odense)
- 1 håndfuld mandler
- 1 håndfuld kokosmel
- 1 spsk. Kakao
- 2 spsk. Lakridspulver
- 150 g. mørk chokolade
- 150 g. lys chokolade
- evt. krymmel
Og det bliver ikke mere klassisk end marcipan og chokolade her op til jul, men jeg giver dem altid lige et tvist. Hvorefter jeg ruller marcipanen ud og udstikker dem med små forme.
Derefter dypper jeg dem i chokolade. For nogle år siden fik jeg en chokoladesmelter, så den bruger jeg – den gør det altid godt når det er noget som tager lidt tid og man gerne vil holde chokoladen på en bestemt temperatur. Når de er dyppet og lagt til tørre på bagepapir – og pyntet – giver jeg dem en hurtig tur i køleskabet og så er de klar.
I år har jeg lavet både en mørk og en lys version af hver, så jeg startede med at udstikke al marcipanen, og så pakke dem ind i køkkenfilm så marcipanen ikke tørrer ud. Og så tog jeg først den ene halvdel – alle dem der skulle dyppes i lys chokolade, efterfulgt af dem der skulle dyppes i mørk chokolade, for så skulle der kun smeltes chokolade af 2 omgange.
En af mine absolutte favoritter. 50 g marcipan ældes sammen med ca. 1 spsk. kakao. Rulles ud, stikkes ud og dyppes i lys- og/eller mørkchokolade. Når chokoladen er størknet pyntes de med chokolade fra et lille kræmmerhus eller pose med et meget lille hul.
En lille håndfuld kokosmel ældes med 50 g. marcipan, som igen rulles ud, stikkes ud og dyppes i dyppes i lys- og/eller mørkchokolade, inden chokoladen størkner pyntes de med kokosmel. Når de pyntes med kokos kan det minde lidt om sne + man kan huske hvad der er i.
Marcipan med Lakridspulver:
Jeg elsker lakrids, og lakridspulver! Her har jeg brugt lakridspulver lavet på engelsk lakrids, som giver en god lakridssmag. Til 50 g. marcipan skal du ca. bruge 2 spsk. lakridspulver – smag lidt dig frem. Men den må gerne smage af noget. Rul ud, stik ud, dyp og pynt med krymmel.
Her er macipanen i fokus, men jeg kan godt lide at tygge på noget, og med 1 god håndfuld hakkede mandler æltet med 50 g. marcipan, så får man et godt marcipanbrød med lidt mere bid. Igen rulles marcipanen ud, stikkes ud og dyppes i mørk chokolade og pyntes med hakkede mandler.
I år har Odense Marcipan lavet en ny variant med Lakrids, eller Lakridsrod, hvilket faktisk gør den meget anderledes end min lakridsvariant. Men den skulle helt klart prøves og kan godt anbefales. Jeg brugte ca. en halv pakke som fik samme behandling som det andet konfekt.
Lækkert og lige til at gå til :)
Ja man skal ikke undervurdere klasikkerne :)
Ej hvor ser de fuldstændigt fantastiske og proff ud! Jeg har en rulle god øko-marcipan, som jeg bare venter med at skulle lave til noget julelækkert! Jeg har sådan lyst til at lave din konfekt med lakridsrodspulver… uhmnnn…
Hvor er dine udstikkere fra?
Synes det er svært at finde nogen i en passende størrelse :-)
Kære Michelle, jeg har faktisk købt dem på et loppemarked for en hel del år siden. Så jeg ved desværre ikke lige hvor de kan fås.