Creme brulee er en lækker lille dessert, der for mange kan virke som et kompliceret projekt at give sig i kast med. Sandheden er dog, at creme brulee faktisk slet ikke er svært at lave.
6-8 personer
1 time
—
- 3/4 l. piskefløde
- 2 vanillestænger
- 10 æggeblommer
- 100 g. sukker
- Rørsukker til karamellen
Man kan i stedet for to almindelige vanillestænger godt erstatte disse med en frisk bourbon vanillestang, der indholder langt flere korn en de normale.
Vanillestængerne flækkes og kornene skrabes ud. For at skille kornene, kan man “masere” dem lidt med lidt sukker med en blød kniv. Korn og stænger kommes i en gryde samme med fløden og varmes forsigtigt op til næsten kogepunktet, hvorefter det tages fra varmen og trækker i gryden ca. 30 minutter. Tag vanillestængerne op.
Æggeblommerne piskes med sukkeret til det er tykt og lysegult, hvorefter det hældes i den afkølede fløde. Gryden med blandingen sættes over svag varme og røres, indtil det begynder at blive tyk og cremet. Cremen må ikke komme i kog, da den så skiller.
Når cremen er klar tages den fra varmen og fordeles i små skåle, der dækkes med film og afkøler i køleskabet mindst tre timer – og helst natten over.
Skulle man være uheldig, og cremen ikke har sat sig efter afkølingen, så kan man sætte skålene i et fad med kogende vand og komme dem i ovnen ved 100 grader, til de har sat sig.
Umiddelbart før servering strøes et tyndt lag sukker over cremen, hvorefter det smeltes med en gasbrænder. Valget af sukker er individuelt. Rørsukker giver en god kraftig karamelsmag, men er dog lidt længere tid om at smelte end almindeligt sukker.
Serveres straks – eventuelt med lidt frisk frugt eller bær til.
hvor mange pesoner er denne opskrift til?
Det kommer jo lidt an på, hvor store skåle man hælder cremen den i, men med vores små Pillivuyt skåle, der bliver 8 skåle ud af denne opskrift.