Sandwichbrød


2 brød
ca. 90 minutter inkl. hævning og bagning.

  • 25 gr gær
  • 6 dl vand
  • 100 gr smeltet smør
  • 2 æg
  • 2 tsk salt
  • 2 spsk sukker eller 2 spsk honning
  • evt 1/2 tsk maltekstrakt
  • ca 1200 gr mel

Dejen forberedes som en almindelig gærdej:

Smelt smørret, og tilsæt koldt vand. Hermed opnåes en lunken temperatur på vand og smør. Alternativt køles eller varmes blandingen til de ca 37 grader.

Opløs gæren, tilsæt æg, salt, sukker/honning og evt maltekstrakt. Når blandingen er rørt til en ensartet væske, tilsættes melet. Som altid med en gærdej, skal man holde en del af melet tilbage for at sikre at dejen ikke bliver for tør, og så der er lidt til bordet, når man senere skal ælte dejen. Dejen blandes bedst i en røremaskine, men det går helt fint at samle den med hænderne også. Dejen skal være blank og smidig, endelig ikke for tør. Tilsæt kun mel, så den lige nøjagtig ikke klistrer for meget i fingrene.

Stil dejen til hævning i skålen i en halv times tid.

Slå dejen ned, og ælt den godt i gennem. Del den i to og vær ret nøje med delingen. Jeg plejer at veje af, for at brødet passer præcist i formen. Form dejen til lange brød, der passer ned i en firkantet smurt rugbrødsform. Man kan selvfølgelig bruge en anden form, men for at få den rigtige form på toastbrødet så er det en sådan der skal til.

Brødet skal nu hæve i formen i en halv time. I løbet af den halve time, kommer brødet sikkert ikke til at hæve over kanten på brødformen, men for en sikkerheds skyld lægger jeg gerne låg på inden hævningen: Brug en stegesten (til pizza) eller en eller anden form for bakke, der tåler at komme i ovnen. Jeg bruger en aluminiumsbakke med en skål med vand ovenpå, og lægger et stykke bagepapir imellem. Det hele handler om at få låg på brødformen, så man får den firkantede form.

Efter hævningen bages brødne i ovnen ved 200 grader i ca 35 minutter. Herefter fjernes låget, og de sidste 10 minutter bages de uden låg, så de får en brun overflade. Hold øje med dem, så de ikke bliver for solbrændte.

Tag brødne ud, og afkøl dem på en rist. Sørg for at brødne er helt kolde, inden de lægges i en plastikpose. Holdbarheden af hjemmebagt brød forkortes ofte, når brødet får lov til at danne kondens i posen.

Brødne er egenet til frysning

Velbekomme.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *